به گزارش رسانه تحلیلی خبری آناژورنال، تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس شناختهشده و از مدافعان حقوق مهاجرین افغانستانی در ایران، در اظهارنظری جنجالی هشدار داد که تمرکز شدید رسانهها بر پروندههای جرم و جنایت اتباع افغان ممکن است ایران را به سوی یک درگیری جدی با افغانستان سوق دهد.
او در مصاحبهای عنوان کرد:
«در آیندهای نهچندان دور، ممکن است با افغانستان وارد جنگ شویم؛ برخی از همین حالا این فضا را کلید زدهاند.»
جدیدترین اخبار در آناژورنال دنبال کنید.
او اشاره کرد که تمرکز رسانهها بر موارد خاصی از تخلفات برخی مهاجران، میتواند تصویری کلی و منفی از تمام جامعه مهاجر بسازد و در نهایت بر سیاستهای عمومی و رفتارهای مردمی تأثیر بگذارد.
آزاد ارمکی ضمن انتقاد از فضای رسانهای حاکم، افزود که مردم حق دارند از مجرمان، چه ایرانی و چه افغان، احساس ناامنی کنند، اما نباید این احساس به برخورد با کل جامعه مهاجر تعمیم داده شود.
به گفته او، دولت ایران مسئول تأمین امنیت است، اما در عین حال، باید از رفتارهای تنشزا و رسانهای شدن افراطی پروندهها جلوگیری کند.
برخی منتقدان این جامعهشناس نیز با یادآوری سابقه پیشبینیهای نادرست او، اظهارات اخیرش را نوعی اغراق یا ایجاد ترس بیپایه خواندهاند.
با این حال، عدهای نیز معتقدند که هشدار او، زنگ خطری برای سیاستگذاران است تا مراقب تبعات امنیتی و اجتماعی رویکردهای رسانهای و سیاسی باشند.
در شرایطی که مهاجرت گسترده از افغانستان همچنان ادامه دارد، و همزمان فشار افکار عمومی بر دولت برای کنترل بهتر مرزها و مجرمان افزایش یافته، چنین تحلیلهایی میتوانند تأثیرات مهمی بر دیپلماسی و سیاست داخلی ایران در قبال مهاجرین افغان داشته باشند.
سوالات متداول
1. واقعا ممکنه بین ایران و افغانستان جنگ بشه؟
بعید نیست. طبق گفته بعضی از کارشناسا، اگه تنشها بالا بگیره و برخوردهای اجتماعی و رسانهای شدت بگیره، ممکنه فضا امنیتی بشه. ولی فعلاً دولت ایران راهحل دیپلماتیک رو ترجیح میده.
2. چرا بعضیا میگن احتمال جنگ بین ایران و افغانستان هست؟
به خاطر بالا رفتن خبرهای مربوط به جرائم بعضی از اتباع افغان و حساسیتهای عمومی که داره بیشتر میشه. بعضی تحلیلگرا معتقدن این فضا ممکنه به درگیری ختم بشه، اگه کنترل نشه.
3. تقی آزاد ارمکی کیه و چرا این حرفو زده؟
آزاد ارمکی جامعهشناس و استاد دانشگاهه که معمولاً طرفدار حقوق مهاجرینه. گفته رسانهها دارن با تمرکز زیاد روی اخبار منفی درباره افغانها، زمینه جنگ رو فراهم میکنن.
4. رسانهها واقعاً دارن فضا رو جنگی میکنن؟
بعضی رسانهها با تیترهای تند و گزارشهای خاص دارن احساسات مردم رو تحریک میکنن. تحلیلگرا میگن این کار میتونه اوضاع رو متشنج کنه.
5. واکنش مردم به این حرفها چی بوده؟
واکنشها دو دسته بوده. یه عده موافق حرفهای ارمکیان و میگن نباید کل جامعه مهاجر رو مقصر دونست، یه عده هم معتقدن باید سختگیری بیشتری روی مهاجرین انجام بشه.
6. اگه جنگی بشه، چه پیامدی برای ایران داره؟
جنگ با افغانستان میتونه فشار اقتصادی، امنیتی و مهاجرتی زیادی به ایران وارد کنه. به همین دلیله که اکثر کارشناسا میگن باید از راه گفتوگو مسائل حل بشه.
7. دولت ایران چطوری با مهاجرین افغان برخورد میکنه؟
دولت سعی میکنه بین مهاجرای قانونی و غیرقانونی تفکیک قائل بشه. اما فشار افکار عمومی باعث شده سختگیریها بیشتر بشه.
8. مردم ایران چرا از حضور افغانها ناراحتن؟
دلایل مختلفی هست؛ از مشکلات اقتصادی و رقابت برای کار گرفته تا نگرانی از امنیت اجتماعی. البته این حس عمومی همیشه نسبت به همه افغانها نیست، بلکه بیشتر به دلیل حوادث اخیر تشدید شده.
9. پاپ فرانسیس که فوت نکرده بود؟ چرا پزشکیان باید بره مراسمش؟
تا الان خبری از فوت پاپ فرانسیس منتشر نشده. اون خبری که درباره دعوت پزشکیان برای شرکت در تشییع پاپ بود، بیشتر جنبه نمادین و تحلیلی داشت که گفتوگوی ادیان جدیتر گرفته بشه.
10. آیا رسانهها باید در مورد جرائم اتباع خارجی سکوت کنن؟
نه، ولی باید منصفانه و مسئولانه خبر بدن. تمرکز بیش از حد روی قومیت یا ملیت یه مجرم، باعث تحریک افکار عمومی میشه و ممکنه به رفتارهای نژادپرستانه منجر شه.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها