به گزارش رسانه تحلیلی خبری آناژورنال، با ادامه روند افزایش مصرف گوشت قرمز در کشور، دولت برنامهای برای واردات گسترده این محصول در سال ۱۴۰۴ دارد.
به گفته منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور، سالانه حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن گوشت قرمز در ایران مصرف میشود، در حالی که تولید داخلی تنها ۹۲۰ هزار تن است.
این مقدار، شامل لاشه با استخوان است و پس از فرآوری، میزان گوشت خالص به ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تن کاهش مییابد که نشاندهنده کمبود سالانه حدود ۲۵۰ هزار تن است.
برای جبران این کمبود، دولت در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰۰ هزار تن گوشت قرمز وارد کرد و پیشبینی میشود که این روند در سال ۱۴۰۴ نیز ادامه یابد.
رئیس شورای تأمین دام کشور تأکید کرد که مصرف گوشت قرمز در صنایع فرآوری رو به افزایش است.
واحدهای تولیدی مانند کارخانههای سوسیس و کالباس از گوشتهای وارداتی بهعنوان ماده اولیه استفاده میکنند.
در صورت کاهش واردات، این صنایع ممکن است به دامهای مولد داخلی روی بیاورند که این موضوع میتواند به کاهش جمعیت دام مولد کشور منجر شود و پیامدهای منفی برای صنعت دامپروری داشته باشد.
علاوه بر صنایع فرآوری، پادگانها، زندانها و مراکز آموزشی نیز از جمله مصرفکنندگان بزرگ گوشت منجمد وارداتی هستند. به همین دلیل، ادامه واردات برای تأمین نیاز این بخشها ضروری به نظر میرسد.
با وجود افزایش عرضه گوشت قرمز از طریق تولید داخلی و واردات، قیمت گوشت همچنان برای بسیاری از خانوارها بالا است.
این نشان میدهد که سیاستهای تنظیم بازاری و حمایتهای دولتی باید ادامه پیدا کند تا تأثیر مثبتی بر کاهش قیمتها و افزایش قدرت خرید مردم داشته باشد.
سوالات متداول
چرا ایران اینقدر گوشت قرمز وارد میکنه؟
چون تولید داخلی جوابگوی نیاز کشور نیست! ایران سالانه حدود یک میلیون تن گوشت قرمز مصرف میکنه، ولی تولید داخلی فقط ۹۲۰ هزار تن هست، که بعد از فرآوری، مقدار گوشت خالص خیلی کمتر میشه.
گوشتهای وارداتی ایران از کجا میان؟
بیشتر گوشتهای وارداتی از هند، برزیل و برخی کشورهای آفریقایی میان. این گوشتها معمولاً برای کارخانههای سوسیس و کالباس، پادگانها و زندانها استفاده میشن.
آیا واردات گوشت قرمز قیمتش رو پایین میاره؟
نه لزوماً! واردات میتونه عرضه رو زیاد کنه، ولی چون هزینههای جانبی مثل حملونقل و نرخ ارز بالاست، ممکنه تأثیر زیادی روی ارزونی نداشته باشه.
چرا قیمت گوشت قرمز اینقدر بالاست؟
چند تا دلیل داره! کمبود تولید داخلی، هزینههای بالای نگهداری دام، نوسانات ارزی و مشکلات توزیع باعث میشن که گوشت همچنان گرون بمونه.
گوشتهای وارداتی کیفیت خوبی دارن؟
بستگی داره! بعضی از گوشتهای وارداتی کیفیت پایینی دارن و بیشتر برای فرآوری استفاده میشن. اما گوشتهایی که تحت نظارت سازمان دامپزشکی وارد میشن، از نظر بهداشتی مشکلی ندارن.
چرا گوشتهای وارداتی بیشتر به صنایع فرآوری میرن؟
چون ارزونتر هستن و کیفیتشون برای تولید سوسیس، کالباس و غذاهای آماده مناسبه. این صنایع برای کاهش هزینهها ترجیح میدن از گوشت وارداتی استفاده کنن.
آیا گوشت وارداتی به دست مردم هم میرسه؟
بخش زیادی ازش به پادگانها، زندانها و مدارس شبانهروزی میره، ولی یه مقداری هم توی بازار آزاد عرضه میشه که معمولاً به صورت گوشت منجمد هست.
گوشت تنظیم بازاری چقدر ارزونتره؟
معمولاً ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزانتر از گوشت بازار آزاد هست، ولی همیشه در دسترس نیست و بعضی وقتا باید توی صف وایستاد!
اگه واردات گوشت متوقف بشه، چی میشه؟
قیمت گوشت سر به فلک میکشه! چون تولید داخلی جوابگوی نیاز نیست، اگه واردات متوقف بشه، هم قیمتها نجومی میشن و هم ممکنه برخی صنایع به دامهای مولد داخلی روی بیارن که به صنعت دامپروری کشور آسیب میزنه.
چه فرقی بین گوشت گرم و گوشت منجمد وارداتی هست؟
گوشت گرم معمولاً از کشورهای همسایه مثل پاکستان و ارمنستان وارد میشه و مستقیم به بازار میره. اما گوشت منجمد بیشتر از هند و برزیل میاد و برای نگهداری طولانیمدت مناسبه.
قیمت گوشت توی ماه رمضان یا عید نوروز تغییر میکنه؟
معمولاً بله! چون تقاضا بالاتر میره، قیمتها هم توی این ایام افزایش پیدا میکنه. برای همین دولت سعی میکنه با واردات بیشتر، بازار رو کنترل کنه.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها