محکومیت دو وزیر دولت رئیسی در پرونده «چای دبش»

دو وزیر دولت رئیسی در پرونده چای دبش محکوم شدند. جواد ساداتی‌نژاد به ۲ سال و رضا فاطمی‌امین به ۱ سال زندان محکوم شدند.

محکومیت دو وزیر دولت رئیسی در پرونده «چای دبش»
محکومیت دو وزیر دولت رئیسی در پرونده «چای دبش»
کانال تلگرام آناژورنال

به گزارش رسانه تحلیلی خبری آناژورنال، سخنگوی قوه قضائیه از صدور احکام قطعی متهمان پرونده «چای دبش» خبر داد و اعلام کرد که دو وزیر سابق دولت ابراهیم رئیسی نیز در این پرونده محکوم شده‌اند.

طبق اظهارات اصغر جهانگیر، جواد ساداتی‌نژاد، وزیر سابق جهاد کشاورزی، به دو سال حبس تعزیری و سید رضا فاطمی‌امین، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت، به یک سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

این احکام با در نظر گرفتن تخفیف قضایی و با استناد به ماده ۶ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری صادر شده‌اند، زیرا میزان مداخله این افراد در تخلفات کمتر ارزیابی شده است.

پرونده چای دبش که نخستین بار در آذرماه ۱۴۰۲ افشا شد، یکی از بزرگ‌ترین پرونده‌های فساد مالی مرتبط با واردات چای در ایران است.

رئیس قوه قضائیه، غلامحسین محسنی اژه‌ای، پیش‌تر اعلام کرده بود که رقم تخلفات در این پرونده به بیش از ۳.۷ میلیارد دلار می‌رسد و تاکنون ده‌ها نفر در این خصوص تحت پیگرد قضایی قرار گرفته‌اند.

در میان متهمان، اکبر رحیمی درآباد، مدیرعامل شرکت چای دبش، با اتهاماتی از قبیل قاچاق سازمان‌یافته، اختلال در نظام اقتصادی و تخلفات ارزی مواجه شده و به ۶۶ سال حبس تعزیری و پرداخت ۲۴۴ هزار میلیارد تومان جزای نقدی محکوم شده است.

در حالی که گزارش‌ها حاکی از آن است که میزان اموال شناسایی‌شده این گروه اقتصادی تنها ۳۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارد، اجرای این حکم مالی در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

با توجه به روند رسیدگی به این پرونده، ۶۱ متهم تاکنون کیفرخواست دریافت کرده‌اند و دادگاه احکام سنگینی برای برخی از آن‌ها صادر کرده است.

این پرونده یکی از بزرگ‌ترین پرونده‌های فساد اقتصادی سال‌های اخیر در ایران محسوب می‌شود.

سوالات متداول

1. ماجرای پرونده چای دبش چیه؟

پرونده چای دبش مربوط به یک فساد بزرگ اقتصادی تو حوزه واردات چای و تخلفات ارزی هست که رقمش به ۳.۷ میلیارد دلار می‌رسه. این پرونده اواخر ۱۴۰۲ افشا شد و چندین مقام دولتی و افراد بانفوذ توش متهم شدن.

2. کدوم وزرای دولت رئیسی تو این پرونده محکوم شدن؟

جواد ساداتی‌نژاد (وزیر سابق جهاد کشاورزی) به ۲ سال حبس و رضا فاطمی‌امین (وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت) به ۱ سال حبس محکوم شدن. البته تخفیف هم بهشون داده شده، چون قوه قضائیه گفته نقش زیادی تو فساد نداشتن!

3. مدیرعامل چای دبش چقدر حکم گرفته؟

اکبر رحیمی درآباد، مدیرعامل این شرکت، به ۶۶ سال حبس تعزیری محکوم شده. همچنین باید ۲۴۴ هزار میلیارد تومان جزای نقدی بپردازه!

4. پرونده چای دبش دقیقا چه نوع فسادی رو شامل میشه؟

این پرونده شامل قاچاق سازمان‌یافته چای، عدم ایفای تعهدات ارزی و اخلال در نظام اقتصادی کشور هست. گفته شده که مقادیر زیادی ارز دولتی دریافت شده، اما چای وارداتی یا به درستی توزیع نشده یا تخلفات مالی تو روندش اتفاق افتاده.

5. این فساد چه تأثیری روی قیمت چای داشته؟

چون تو این پرونده قاچاق و احتکار چای مطرحه، میشه گفت که قیمت چای در بازار تحت تأثیر این ماجرا قرار گرفته. وقتی حجم بالایی از چای به صورت غیرقانونی وارد یا احتکار بشه، قیمت تو بازار نوسان پیدا می‌کنه.

6. آیا این احکام قطعی هستن؟

بله، طبق گفته‌های سخنگوی قوه قضائیه این احکام قطعی اعلام شدن، ولی خب همیشه این احتمال هست که متهمان درخواست تجدیدنظر بدن.

7. چرا فقط این دو وزیر محکوم شدن؟ بقیه مقصر نبودن؟

در این پرونده ۶۱ نفر کیفرخواست گرفتن و تعداد زیادی از مدیران دولتی و خصوصی هم متهم شدن. این دو وزیر به‌دلیل مداخله در فرآیندهای اجرایی محکوم شدن، ولی ممکنه افراد دیگه‌ای هم نقش پررنگ‌تری داشته باشن.

8. پرونده چای دبش اولین پرونده فساد اقتصادی دولت رئیسیه؟

نه! قبل از این هم پرونده‌های دیگه‌ای مثل فساد نهاده‌های دامی مطرح شده بود که اتفاقا جواد ساداتی‌نژاد تو اون پرونده هم ۳ سال زندان گرفت! این یکی فقط بزرگ‌تر و رسانه‌ای‌تر شده.

9. آیا مردم پول‌هایی که تو این فساد جابه‌جا شده رو پس می‌گیرن؟

درسته که حکم جزای نقدی ۲۴۴ هزار میلیارد تومانی صادر شده، ولی گزارش‌ها میگن کل اموال توقیف‌شده این شرکت فقط ۳۰ هزار میلیارد تومن می‌ارزه! پس مشخص نیست چقدر از این پول‌ها به بیت‌المال برگرده.

10. چرا بعضی از متهم‌های فساد اقتصادی بعدا آزاد میشن؟

تو بعضی از پرونده‌های فساد، افراد بعد از یه مدت با وثیقه آزاد میشن یا با استفاده از تخفیف‌های قانونی، حکم سبک‌تری می‌گیرن. برای همین، مردم همیشه نسبت به اجرای عدالت در این پرونده‌ها شک دارن.

تبلیغ در آناژورنال بنری
آیدا رادور کارشناس تولید محتوا