به گزارش رسانه تحلیلی خبری آناژورنال، ابراهیم رهبر، نویسنده و منتقد ادبی برجسته ایرانی که آثارش در دهه ۱۳۴۰ نقش مهمی در ادبیات اجتماعی ایران ایفا کرد، در سن ۸۷ سالگی دار فانی را وداع گفت.
رهبر متولد ۱۳۱۷ در صومعهسرا بود و تحصیلات خود را در رشته زمینشناسی در دانشگاه تهران به پایان رساند.
جدیدترین اخبار ایران در آناژورنال دنبال کنید.
همزمان با دوران دانشجویی، به شغل معلمی مشغول شد و نخستین داستانهایش را در نشریات معتبری چون «آرش»، «نگین»، «طرفه»، «سخن» و «هنر و اندیشه» منتشر کرد.
نخستین اثر چاپی او با عنوان «مهربانان و سه نمایشنامه دیگر» به بازار آمد.
محور داستانهایش دغدغههای اجتماعی، فقر، نابرابری، فرهنگ عامه، کودکان فرودست، کارگران و روستاییان بود؛ رویکردی که او را در زمره نویسندگان متعهد قرار داد.
ابراهیم رهبر یکی از اعضای اولیه کانون نویسندگان ایران نیز بود و از سال ۱۳۴۹ فعالیت خود را با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد.
اما در سال ۱۳۵۲ به دلیل فعالیتهای سیاسی و گرایش به اندیشههای چپ، دستگیر و مدتی را در زندان سپری کرد.
پس از آزادی، از ادامه همکاری با نهادهای فرهنگی رسمی بازماند و زندگیاش را در انزوایی خودخواسته ادامه داد.
با وجود این کنارهگیری، او آثار ارزشمندی از خود بهجا گذاشت که شامل مجموعههایی همچون «چاپ آخر زندگی»، «در شهری کوچک»، «شاهد رسمی»، «من در تهرانم»، «نام کسما»، «سوگواران»، «دود و آه» و چندین نمایشنامه دیگر است.
درگذشت ابراهیم رهبر ضایعهای برای جامعه ادبی ایران بهشمار میرود؛ نویسندهای که با صداقت و تعهد اجتماعی، ردپایی ماندگار در ادبیات معاصر به جا گذاشت.
سوالات متداول
ابراهیم رهبر کی بود؟
او نویسنده و منتقد ادبی ایرانی متولد ۱۳۱۷ در صومعهسرا بود که در دهه ۱۳۴۰ با انتشار آثار ادبیاش در مجلات معتبری چون «آرش» و «نگین» شناخته شد.
علت شهرت ابراهیم رهبر چیست؟
او با تمرکز بر فقر، نابرابریهای اجتماعی، فرهنگ عامه و دغدغههای کارگران و کودکان فرودست در داستانهایش، به یکی از چهرههای شاخص ادبیات اجتماعی تبدیل شد.
او چه کتابهایی منتشر کرده بود؟
از جمله آثار او میتوان به «چاپ آخر زندگی»، «دود و آه»، «من در تهرانم» و «سوگواران» اشاره کرد.
چرا ابراهیم رهبر به انزوا رفت؟
پس از دستگیری در سال ۱۳۵۲ به دلیل فعالیتهای سیاسی و رد صلاحیت استخدام در وزارت فرهنگ و هنر، او به انزوای داوطلبانه روی آورد و از حضور در محافل فرهنگی خودداری کرد.
آیا او عضو کانون نویسندگان ایران بود؟
بله، همزمان با تأسیس کانون نویسندگان ایران، ابراهیم رهبر نیز به عضویت این نهاد فرهنگی درآمد.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها