روز قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
روز قانون اساسی اسلامی یادآور ایجاد یک نظام سیاسی مبتنی بر اصول اسلامی و مردمی در ایران است. به دلیل تصویب این قوانین در ۱۲ آذر ماه ۱۳۵۸ این روز را به عنوان روز قانون اساسی اسلامی نامگذاری کردند و هرساله در ایران روز 12 آذر ماه همراه با مراسمات و همایش های گوناگون با این عنوان است.
برای اطلاع بیشتر درباره روز قانون اساسی آناژورنال را همراهی کنید.
تاریخچه روز قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی برگزار شد و آن زمان به دلیل وجود چالش های متفاوت در حوزه های مختلف ایران ، نیاز به تدوین یک قانون اساسی جدید احساس میشد پس بعد از تایید اعضای انتخابی به دستوری امام خمینی (ره) ، این افراد در ۲۸ مرداد شروع به تدوین قانون اساسی کردند و سپس در ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۸ قانون اساسی ایران توسط مجلس خبرگان قانون اساسی در ۱۷۷ اصل تالیف شد .
پس از آن در تاریخ ۱۱ و ۱۲ آذر ۱۳۵۸ در همه پرسی قانون اساسی با ۹۹.۵ درصد آرا به عنوان قانون اساسی تایید و تصویب شد در سال ۱۳۶۸ نیز با حکم روح الله خمینی به رئیس جمهور وقت دچار تغییرات شد که پس از آن نیز همه پرسی برگزار شده و با مشارکت مردم تصویب شد. هدف تصویب این قوانین اساسی در جمهوری اسلامی تاسیس نظام سیاسی اسلامی و تحقق اهداف انقلاب بود.
ویژگی های قانون اساسی اسلامی
از تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۵۸ که ۱۷۷ اصل تعیین و تصویب شد ، همچنان با مقداری تغییر در متن اصول قوانین اساسی جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۳ نیز ۱۷۷ اصل دارد که به اصول بنیادین حکومت و حقوق ملت و ساختار قوای سه گانه میپردازد. در ادامه به چند ویژگی از این قوانین میپردازیم :
- نظام جمهوری اسلامی به عنوان نظام سیاسی مبتنی بر آراء عموم مردم و اسلام است .
- در این قانون اساسی به حقوق و آزادی فردی و اجتماعی تاکید شده که اصل آن برپایه حفظ کرامت انسانی است .
- در این قانون اساسی به تفکیک قوا پرداخته شده و نقش و وظایف هرکدام از سه قوای مجریه ، مقننه ، قضائیه در آن ذکر شده است .
- تاسیس نهاد ولی فقیه یکی از اصول کلیدی این قانون محسوب میشود که نقش رهبری و هدایت نظام را شرح میدهد.
- تدوین این قانون باعث تامین نیازهای اجتماعی و سیاسی مردم با تشکیل نهاد های متفاوت است .
- این قانون همچنین تاثیر زیادی در تقویت فرهنگی دموکراسی کشور داشته است.
اهمیت قانون اساسی اسلامی
قانون که تعریف کننده اصول در ساختار و جایگاه و محدوده قدرت سیاسی یک کشور است نقشی تعیین کننده در حقوق شهروندان دارد در واقع قانون تعیین کننده نظام حاکم بر کشور است و مشخص میکند که قانون در کجا متمرکز میشود. قانون محصول مشروطه خواهی بود و از آن دوره تدوین شده است .
قانون اساسی مضامینی مانند پرچم ملی نشان ملی اصول حاکم بر سیاست اقتصاد سرود ملی برنامههای فرهنگی و روابط خارجی دارد. در واقع قانون اساسی نقش بنیادین و چهارچوب حقوقی سیاسی نظام در تحقق اهداف انقلاب و حفظ استقلال و تمامیت ارضی دارد.
در طی این روز مهم مراسمات و برنامه هایی از جمله : سخنرانی مسئولین ، همایش ها و گردهمایی با حضور شخصیت های مهم ،تجلیل از قانون اساسی و مقام بنیانگذار آن انجام میشود .
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها